Alkolü saymazsak, kokteyllerin ayrılmaz bir parçası da basit şuruptur. Temelinde şekerli su olan şurup, sayısız tarifin ana maddesidir ve klasik kokteyllerden sabah kahvesine kadar her şeyde sıklıkla nötr bir tatlandırıcı olarak kullanılır.
Basit şurup, şeker konulmak istenen kokteyl, içecek veya yiyecekte şeker parçalarının kalmasını, topaklanmasını önlemek için toz şekeri suda önceden çözerek, şekerin eşit şekilde karışmasını sağlamak için kullanılır.
Yaygın Şurup Çeşitleri
Basit şurubu sayısız yorumu olsa da, beş varyasyon tariflerde sıkça görünür.
Temel Basit Şurup
En temel basit şurup, eşit hacimde su içinde çözünmüş 1:1 oranında toz şekerdir. Bu orandaki oynamalar ile ve içine konulacak aromatik maddeler ile çok fazla çeşidi yapılabilir
Zengin Basit Şurup
Zengin Basit Şurup (Rich Simple Syrup) kullanılırken seyreltmek gerektirmeyen ve tatlılığın gerekli olduğu birçok tarifte kullanılır. Bir ölçü suda 2 ölçü (1:2) şeker vardır. Bu oran, kokteyllere daha fazla ağırlık ve daha yuvarlak bir ağız hissi katar. Şerbetli tatlılarda genelde kullanılan oran budur. (Baklava, Künefe gibi. Ancak künefede bu oran suyu kaynatarak azaltmak ve içine asit koyarak elde edilir)
Demerara Şurubu (Kahverengi Şeker Şurubu)
Bu şurup 1:1 oranındaki temel basit şurup ile aynıdır ancak şeker olarak doğal kahverengi şeker kullanılır. Kullanıldığı tarife karamelli bi aroma katacak renktede hafif bir değişiklik sağlayacaktır.
Bal şurubu
Ham balı soğuk veya oda sıcaklığında bir içeceğe karıştırmaya çalışınca balın kap çeperlerine yapıştığı ve karışmasının zorlaştığı bilinir. Bal şurubu, balı 1:1 oranında incelterek elde edilir ve bu sayde kolay karışması sağlanır.
Agave şurubu
Bal şurubuna benzer şekilde, bu versiyon, ham agav nektarını inceltmek için 1:1 oranında karıştırılır.
İnfüze Basit Şurup (Infused Simple Syrup)
Basit şuruba baharat, bitki ve meyve de katabilirsiniz. Her bir infüze şurup için ayrı bir tarif olmakla beraber genel olarak konulacak malzemenin şeker ve su ile ısıtılması olarak düşünülebilir.
Etimoloji
Arapça ŞRB kökünden gelmektedir. İlginç bir şekilde “Şarap”, “Şerbet”, “Şurup” kelimelerinin tümü bu kökten gelmektedir. Şarab içiş, içecek, içki anlamındadır. (Arapçada P sesi yok) Kelime Ortaçağ Latincesine Siropus olarak geçmiş, Eski Fransızca Sirop olarak evirmiş ve günümüz İngilizcesine de Syrup (okunuşu: sirup) olarak geçmiştir. İngilizce Sherbet (okunuşu: şörbet) de benzer yoldan evrilmiştir.
Güçlendirilmiş Basit Şurup
Gereçler
- 1 Mutfak Tartısı
- 1 Kap (Geniş)
- 1 Ocak
- 1 Şişe
- 1 Huni
Malzemeler
- 200 gr Su
- 400 gr Toz Şeker
- 1 gr Limon Tuzu
Tarif
- Tüm Malzemeleri Karıştırıp eriyene kadar kaynatın. Soğuması için şişeye alıp kaldırın. Kapalı ve soğuk olarak 1 ay kadar saklayabilirsiniz.