Tuzlu Karamelli Patlamış Mısır hep sinema fikrini mi aklıma getirir yoksa tersi mi.
– Komutanım! Ya Tuzlu Karamelli Patlamış Mısırları varsa…
– Yapabileceğimiz hiçbir şey yok yenilgiyi kabul ederiz…
Mısır yaklaşık 10.000 yıl önce Meksika’da yenilebilir haline getirildi. Arkeologlar, insanların binlerce yıldır patlamış mısır hakkında bilgi sahibi olduklarını yazmaktalar. Örneğin Meksika’da, MÖ 3600 civarında patlamış mısır kalıntıları bulunmuştur.
Kaynak Wikipedia
Mısır Nasıl Patlar?
ya da
Mısır neden patlar?
Çekirdek ısıtıldıkça, içinde bulunan nem basınçlı buhara dönüşür. Sıcaklık ve basınç ile nişasta jelatinleşir, yumuşar ve esnek bir hale gelir. İçerideki buharın basıncı, dış gövde kırılma noktasına ulaşana kadar artmaya devam eder. Yaklaşık 135 psi (930 kPa – Araba lastik basınçları 42 psi’ya kadar çıkar. yani küçücük çekirdeğin içindeki basınç araba lastiğinin neredeyse 3 katı büyüklüğündedir.) basınca ve 180°C sıcaklığa ulaşınca gövde çatlar, çekirdek içindeki basıncın ani düşüşü, endospermin nişastasını ve proteinlerini köpük şeklinde genişlemesine neden olur. Köpükteki basınç hızla azalınca, ısı hızlıca düşer ve nişasta ve protein polimerleri tanıdık gevrek puf haline gelmesine sebep olur.
Çıtır çıtır ve karamelli patlamış mısır keyfi.
2 hafta kadar hava almayan bir kapta saklayabilirsiniz.
Karamel hakkında ayrıntılı bilgi için buraya tıklayınız. Bu bilgiler arasında Karamel’in Arapça “kora muhalla” kelimesinden gelme teorisi gibi bilgiler var
Tatlı Mısır tarifi için buraya bakabilirsiniz.
Karamelli Patlamış Mısır
Gereçler
- Mutfak Tartısı
- Sos Tenceresi (20 cm)
- Ocak
- Çırpma Teli (Kalın Telli)
- Tencere (3 Litrelik)
- Tencere Kapağı
- Kevgir
- Fırın Tepsisi
- Silikon Mat
- Kap
Malzemeler
Mısır Patlatma
- 20 gr Ayçiçek Yağı 26 cm'lik tencerenin içini yağlayacak kadar 2 yemek kaşığı
- 100 gr Mısır (Patlatmalık) 3/4 su bardağı
Karamel
- 100 gr Toz Şeker Bir su bardağı
- 60 gr Tereyağı (Süt) 3 yemek kaşığı
- 3 gr Tuz (Öğütülmüş Deniz) 1 silme çay kaşığı
- 5 gr Vanilya Esansı veya 1 paket şekerli vanilin
- 7.5 gr Karbonat 1 tatlı kaşığı (1.5 paket)
Tarif
Mısır Patlatma
- Geniş tencereyi ve mısırları ayçiçek yağı ile "hafifçe" yağlayın. Mısırları tencereye yayın. Kapağı kapatın ve "kısık ateşte" pişirmeye başlayın. 3-4 dakika içinde ilk patlama sesleri tencereden gelmeye başlayacaktır. Tencereyi sallayarak mısırların dibe yapışarak yanmasını engelleyin. Patlama sesleri fark edilir derecede azaldığında ocağın altını kapatın ve hızlıca mısırları karıştırma kabına alıp soğumaya bırakın. (Soslanmayacak mısırlar için tencereden çıkarttığınız anda tuzlama yapabilir ve servis edebilirsiniz)
Karamel Hazırlama (Kuru Teknik ile)
- Tereyağı ve karbonatı eklediğinizde karışım köpürecektir. Tavanızın derin olduğundan ve taşmayacağından emin olun.
- Kalın tabanlı sos tenceresine şekeri yayın. Kısık ateşte şeker eriyene kadar bekleyin. Karıştırmayın. Bir uçtan erime görmeye başladığınızda tencereyi hareket ettirerek tüm şekerin erimesini sağlayın.
- KARAMEL ÇOK SICAKTIR. DİKKAT EDİN. ERİMİŞ ŞEKER SICAKLIĞI 160°C'DİR ve KOLAY KOLAY SOĞUMAZ:
- Şeker erir erimez tereyağını ekleyin. Bu aşama itibariyle tuz ve karbonatı eklerken karıştırmaya devam edin.
- Karbonatı eklediğiniz anda ocağın altını kapatın. Köpükler indiğinde karıştırma aşamasına geçin.
Karıştırma
- Soğumuş mısırları karamel kabının içine dökün ve iyice karıştırın, soğuması için tepsiye yayın. Topak olmamasına dikkat ederek tepsileri 1 saat bekleyin ve 15 dakikada bir topakları dağıtarak mısırları ayırın. Tepsi ile beraber dışarıda soğumaya bırakın. İyice soğuduğunda servis edin veya hava geçirmez saklama kabına alın. 2 hafta saklama kabı içinde saklanabilir.
Mısır Topları / Diskleri
- Fırından çıktığında henüz sıcak iken toplar veya diskler halinde mısırları birleştirebilirsiniz. Mısırların dayanabileceğiniz sıcaklıkta olduğundan emin olun ve bu işlemi yağlı eller, eldivenler ve aletler ile yapın. Mısırlar birbirini tutmaz ise fırına tekrar sürerek şekeri ısıtın.
Notlar
- Patlamamış mısır tanelerinden kurtulmak için karamel eklemeden önce tencereyi sallayarak tanelerin aşağıya kaçmasını sağlayın, aşağı inenleri bularak çıkartın. Çok fazla ise bu iş için ikinci bir kap kullanabilirsiniz.