Ayran, yoğurdun içine su katılarak elde edilen ve Türk mutfağına ait olan en yaygın içecektir. Türkiye, Ermenistan, Azerbaycan, İran, Lübnan, Bulgaristan ve diğer bazı Balkan ülkeleriyle Orta Doğu ve Orta Asya (Türki Cumhuriyetler) ülkelerinde yapılır.
Lassi, Hint Yarımadası’nda populer ve gelenekçe içilen yoğurtlu bir içecektir. Yoğurda su ve baharatların karıştırılması ile hazırlanır. Geleneksel lassi, bazen kavrulmuş kimyonla tatlandırılan bir içecektir; ancak lassi en yaygın olarak şeker ile hazırlanmaktadır. Türkiye’de ayranı tarif ederken lassi anlaşılmakta, gelen içecek tuzlu olunca şakınlıkla karşılanmaktadır. Tuzsuz hali yabancı mutfaklarda bullanılan “buttermilk” en yakın halidir.
Ayran yapımında, doğal nitelikli, yağlı koyun yoğurdu tercih edilir. Türkler’in geleneksel içeceği olan ayran, Balkan ve Asya ülkelerinde de içilir. Yayık Ayranı olan türü sürekli çalkalanarak hazırlandığından, içindeki yağın ayrışır ve köpürür.
Tarihçe
Yoğurt kökenine baktığımızda İsa’dan önce 5000 yıllarında Mezopotamya görülmektedir.
MS 552-745 yılları arasında hüküm süren Göktürkler, ekşiyen yoğurdun ekşiliğini azaltmak için üzerine su eklediler. Böylece tesadüfen ayran ortaya çıkmış oldu.
Ayran kelimesi, tarihte ilk defa Divan-i Lugat-it Türk eserinde “sütten elde edilen bir içecek” olarak tanımlanmıştır.
Ayrıntılı bilgi için Wikipedia sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Ayran
Gereçler
- 1 Sürahi 1 litrelik
- 1 Çırpma Teli
Malzemeler
- 250 gr Yoğurt 1 su bardağı
- 750 kg Su ¾ litre, 4 su bardağı.
- 5 gr Tuz 1 çay kaşığı
Tercihe bağlı
- 5 gr Nane (Taze) 5 yasprak
Tarif
- Malzemeleri karıştırın, Yoğurdun iyice suya karıştığından emin olun. Soğuk servis edin. Çırparak köpürtebilir ve yayık ayranı görüntüsü verebilirsiniz.
Alternatif
- Su yerine Süt ile yapılan ayran daha krema tatlı, daha köpüklü ve doygun bir tatda olmaktadır.