Sufle deyince akla ilk gelen Çikolatalı Sufle’dir. Kendine özgü şekli, silindir şeklindeki kabın içinden yukarı doğru kabaran köpük görüntüsüdür ve sıcak servis edilir. Karamelli, Badem Likörlü, Portakal Likörlü, Fıstıklı, Beyaz çikolatalı, Limonlu, Portakallı gibi çeşitli türleri olabilir. Fransa’da ortaya çıkmış, yumurta bazlı bir tatlı veya tuzlu bir yiyecektir. Temel olarak Yumurta sarısı ve çırpılmış yumurta akı ile çeşitli malzemelerle birleştirilir pişirilir ve sunulur.
Tüm sufleler, fırından çıktıktan bir süre sonra sönme eğilimi göstereceğinden çabuk servis edilmelidir.
Sufleler genellikle ramekin denen kaplarda veya başka sufle kaplarında pişirilir: Bunlar tipik olarak düz sırsız tabanlı, içleri sırlı, dik veya neredeyse dik kenarları ve yivli dış kenarları olan yuvarlak porselen kaplardır. Suflenin yapışmasını önlemek için ramekin veya kaplar ince bir tabaka tereyağı ile kaplanabilir. Bazı hazırlıklar ayrıca ramekinin içine tereyağına ek olarak şeker, ekmek kırıntıları veya parmesan gibi rendelenmiş sert bir peynir kaplamasının eklenmesini de içerir; bazı aşçılar bunun sufleye yukarı doğru yön vereceği ve çeperlere yapışmasını engelleyeceği için daha kolay kabarmasını sağladığına inanıyor.
Tarihçe
Sufle’nin ilk görülüşü on sekizinci yüzyılın başlarında Fransız usta aşçı Vincent La Chapelle’e atfedilir. Sufle’nin gelişimi ve yaygınlaşması on dokuzuncu yüzyılın başlarında Fransız şef Marie-Antoine Carême’e kadar uzanır.
Kaynak wikipedia (ingilizce).
Etimoloji
Fransızca soufflé (okunuşu: sufle) üflenti, fısıltı sözcüğünden alıntıdır. Souffler (Suflör) “üflemek, fısıldamak” fiilinden türetilmiştir. Bu sözcük de Latince aynı anlama gelen sufflare, sufflat fiilinden evrilmiştir. Latince fiil Latince aynı anlama gelen flare, flat- fiilinden sub+ önekiyle türetilmiştir.
kaynak: Etimoloji Türkçe
Çikolatalı Sufle
Gereçler
- Kap (Küçük)
- Fırça
- Mutfak Tartısı
- Karıştırma kabı
- Spatula
- Kap (Küçük)
- Benmari Kabı
- Süzgeç
- Tencere (2 Litrelik)
- Streç Film
- Buzdolabı
- Fırın Tepsisi
- Tutamaç
- Fırın
- İnce Elek
- Çırpma Teli
Malzemeler
Ön hazırlık (Kapların içini sıvama için)
- 10 gr Tereyağı (Süt)
- 10 gr Toz Şeker
Ön Krema (Creme Patisserie Souffle)
- 110 gr Süt
- 70 gr Toz Şeker
- 340 gr Süt soğuk
- 70 gr Toz Şeker
- 90 gr Un
- 60 gr Yumurta 1 yumurta
- 40 gr Yumurta Sarısı 2-3 yumurta sarısı
Ana Karışım
- 40 gr Tereyağı (Süt)
- 140 gr Çikolata (Bitter)
- 30 gr Yumurta Sarısı
- 170 gr Yumurta Akı
- 70 gr Toz Şeker
Süsleme
- 200 gr Krema (Çırpılmış) veya Krem Şanti
- 10 gr Pudra Şekeri
Tarif
Ön Hazırlık
- 6 adet Fırın Kabı (100 ml'lik parlak iç yüzeyli) hazırlanması.
- 6 tane (ramekin) sufle kabının içini tereyağ ile yağlayın. Yağlama yönünü kabın zemininden yukarı doğru yapın. Böylelikle karışıma bir kabarma yönü göstermiş olursunuz. İçine şekeri serpin. Kapların içinde, şekeri yuvarlayarak tüm çevresine yapışmasını sağlayın. Sıradaki kaba ters çevirerek, sırasıyla şekeri tüm kaplara aktarın ve hepsinin içini iyice ince bir şeker kristali katmanı ile kaplayın. Kapların ağzı şekersiz, lekesiz kalmalı ki sufle iyi yükselebilsin.
- Pişirme kabının içine 110 gr Süt ve 70 gr Toz Şekeri koyun ve kısık ateşte şeker eriyene ve süt hafif kaynayana kadar karıştırın.
- Diğer bir kapta 340 ml soğuk sütü, 90 gr unu, 70 gr şekeri yumurta ve yumurta sarısını topak kalmayana kadar karıştırın. Kaynayan sütten ince bir şerit halinde bu karışımın üzerine dökerek ısıyı yakınlaştırın. Amaç yumurtaları pişirmeden ısıtmak. (Temperlemek) Soğuk süt topaklanmayı önler.
- Karışımın ısıları yakınlaştığında çırpmayı hiç bırakmayarak karışımı pişirme kabına alın. Kısık ateşte çırparak kaynamasını sağlayın. Çırpma teli yüzeyde iz bırakmaya başladığında ocaktan alın. 1 dakika daha hızlıca çırptıktan sonra bir süzgeç ile süzerek geniş tabanlı süzme kabına alın. Üzerinde kabuk olmaması için streç film serin. (Streç film kremaya temas etmeli) Soğumaya bırakın
Ana karışım
- İçine bir miktar su konulmuş kabın üzerine ikinci kabı yerleştirin. Tercihen metal kap kullanın. Üstteki kap su ile temas etmemeli. Alttaki su hafif kaynayana kadar ısındıktan sonra tereyağı ve çikolatayı ekleyin. İyice eriyene kadar karıştırın.
- Çikolatayı, soğumaya bıraktığınız pastacı kremasını, yumurta sarılarını geniş karıştırma kabına alın karıştırın ve kenara ayırın.
Mereng, Son karışım ve pişirme
- Oda sıcaklığındaki Yumurta aklarını miksere alın. Önce orta hızda köpük oluşana kadar çırpın. Köpükler oluşunca yavaş yavaş son şekeri ekleyin. Şeker eklendiğinde yüksek hızda çırpmaya başlayın ve sert tepecikler oluştuğunda çırpmayı bırakın.
- Fırını 190C ısıtın (alt,üst, fansız, orta-alt rafa konulacak) Kaplarınızı, tepsiyi ve sıkma torbanızı hazırlayın. Sıkma torbasız da yapılabilir ancak porsiyonlama ve düzeltme sıkma torbası ile çok rahat olur.
- Çikolatalı karışıma önce merengin 1/3ünü ekleyin ve alttan içe doğru karıştırın. Daha sonra merengin tümünü ekleyin.
- Karıştırırken dikkat edilecek iki konu vardır. Beyaz mereng görünmeyecek kadar iyi karışmış ve akışkan olmalı ancak tüm yumurtayı söndürecek kadar da çok karıştırılmamalı. Beyazlar gözükmediği ve homojen olduğu an sıkma torbasına alın. Kapları “ağzına kadar” doldurun. Offset spatula veya bir bıçak ile üzerini düzleştirin. Ancak kenarlarının temiz olmasını sağlayın. Temiz olmayan kenarlar taşma yapacaktır. Bir bez ile hafifçe temizleyebilirsiniz.
- Tepsiyi fırına verin ve 20 dakika kapağı açmayın. Çıkarttığınızda sıcak servis edin. Yanına çırpılmış krema ve sos ikram edebilirsiniz. Üzerini bir elek ile pudra şekeri ile süsleyebilirsiniz.
Çeşitlemeler ve Öneriler
- Badem likörlü (Amaretto), Kahve Likörlü (Kahlua), Portakal Likörlü (Grand Marnier) aromaları için Ana karışım aşamasındaki çikolata yerine, 40 gr likör ve 35 gr (2 adet) Yumurta sarısı ilave edin.
- Limon veya Portakal Sufle için Kremaya (ön hazırlık) aşamasında 9 gr (2 limon veya 1 portakal kabuğu) ilave edin çikolatayı çıkarın sadece tereyağını kremaya ilave edin.
- Çikolata yerine 60 gr istenilen malzeme de konulabilir. Kabak ezmesi, fındık, fıstık, kahve ezmesi gibi
- Bitter çikolata yerine beyaz çikolata da kullanılabilir