Makarna, tipik olarak, su veya yumurta ile karıştırılmış, tabakalar veya çeşitli şekillerde biçimlendirilmiş, daha sonra kaynatılarak veya fırınlanarak pişirilmiş mayasız olarak durum buğdayı unundan (irmik) yapılan bir İtalyan hamur işi yemek türüdür. Makarna, İtalyan mutfağının temel bir yemeğidir.
Tarihçiler, makarna ile ilgili birkaç sözcüksel kilometre taşı olduğunu belirtmişlerdir.
Örneğin, MS 2. yüzyıl Yunanlı doktor Galen’in çalışmaları, un ve sudan yapılan homojen bileşikler olan itrion’dan bahseder.
Kudüs Talmud Kayıtlarında, haşlanılarak yenilen bir hamurun, Filistin’de MS 3. ile 5. yüzyıllardan beri yaygın olduğunu yazar.
9. yüzyılda Arap doktoru ve sözlük bilimci İsho bar Ali tarafından derlenen bir sözlükte, Arapça kökenli olan itriyya’yı irmikten yapılmış ve pişirilmeden önce kurutulan sicim şeklindeki şekiller olarak tanımlar.
Yazılarda sıkça rastlanılan itriyyalardan biri Latince’de ince bir hamur kağıdına atıf yapan laganum’dur (çoğulu lagana) ve bu da İtalyan lazanyasını tanımlar.
Kaynak: Wikipedia
Ketojenik diyet için özel Keto Makarna tarifi için buraya tıklayabilirsiniz.
Taze Makarna Hamuru (Yumurtalı)
Gereçler
- Mutfak Tartısı
- Streç Film
- Makarna Makinesi
Malzemeler
- 100 gr Un Tercihen ekmeklik un
- 50 gr Yumurta 1 adet
- 20 gr Yumurta Sarısı 1 adet
- 2 gr Tuz (Sofra) 1/2 çay kaşığı
Pişirme Suyu
- 800 gr Su 4 su bardağı
- 15 gr Zeytinyağı (Sızma) 1 yemek kaşığı
- 4 gr Tuz (Sofra) 1 çay kaşığı
Tarif
- Unu bir volkan gibi yapın ortasına yumurtayı koyacak bir çukur açın ve pürüzsüz parlak bir hamur olana kadar yoğurun. Bu işlem minimum 4 ortalama 6 dakikadır.
- Kırıntılı olan un karışımını elinizle toplayıp hamur topu haline getirin.
- Streç filme sarın, en az 30 dakika dinlendirin.
- 100 gram un için 1 adet (50 gramlık) yumurta oranı güzel ve sık kullanılan bir orandır. Bu orana sadık kalarak daha az ya da daha çok hamur hazırlanabilir. Ancak yumurtanın ağırlığı değişkenlik göstereceğinden 1 yemek kaşığı zeytinyağı veya su gibi ekleme yapılabilir. Yağı arttırmak için kullanılacak yumurta sarısı güzle bir renk ve yağ katacağından tercih edilmelidir.
Notlar
- Hamura sarısını kullandığınız yumurtanın akını atmayın. Hazırlayacağınız Ravioli içlerine katarak bağlayıcı olarak kullanabilirsiniz.
- Tagliatelle türü makarnaların 1 porsiyonu 120-150 gr iken,
Tortellini gibi iç dolgulu makarnaların 1 porsiyonu 180-200gr'dır.
Kuru makarnalarda ise 1 porsiyon genelde 80-90gr gelmektedir. - Hamurun içine 15 gr şeklinde baharat veya taze otlar koyabilirsiniz.
Makarna Makinesi
- Makarna Makinesinin yönlendirmelerini takip edin. Ama bazı ipuçları faydalı olabilir.
- Makarna makinesinde inceltirken bir seferde bir ölçü inceltin. Her ölçüde hamuru iki kere geçirin.
- Makineden çıkan hamuru hafif çekerek ancak kopartmadan gerdirerek alın. Bu daha ince hamur elde etmenizi sağlar.
- Hamuru hafifçe unlamanız işlemi daha kolay yapmanızı sağlar.
Saklama
- Tercihe göre kestiğiniz makarnalarınızı tel tel ayırıp kendi içlerinde top haline getirebilir veya bir miktar kuruması için asabilirsiniz. 10 dakika içinde kurumaya başlayacaktır.
- Buzdolabında 2-3 gün buzlukta 2-3 ay saklanabilir.
Pişirme
- 150 gr hamur için 800 gr su kullanılır. Kaynayan suya 4 gr tuz ve 15 gr zeytinyağı koyun. 6 dakika Al dente için 9 dakika iyi pişmiş makarna için haşlayın.
- Makarna suyunu soslar için kullanın. Özellikle Alfredo sosta krema ve parmesan seyreltmede çok iyi sonu verecektir.